Fur Rundt

Da vi var på klubtur til Hvalpsund , den sidste week-end i august, kom Kirsten og jeg igen til at snakke om at vi endnu ikke havde prøvet at ro Fur rundt, og vi blev enige om det hængeparti skulle afsluttes inden denne sæson eber ud.
Vejrudsigten for den følgende uge så rimelig fornuftig ud, med udsigt til flot vejr lørdag, besluttede vi at lørdag skulle være dagen hvor Fur skulle besejres..

Lørdag morgen blev bilen pakket og kursen sat mod Hvalpsund, hvor vi tog færgen over til Sundsøre, herfra videre nordpå på Salling imod Branden, og det lille færgeleje hvor færgen ”Sleipner” sørger for at holde forbindelsen til Fur.
Vi begyndte at pakke ud og gøre klar ved færgelejret i Branden og der gik ikke mange minutter før en kajakroer dukkede op over fra Fur med kurs direkte imod os..

”Jeg syntes jeg så nogle kajakker i græsset, det måtte jeg lige undersøge” – Jeg kunne kende ham med det samme.. Det var Mathies som Jesper Krage og jeg havde mødt tilbage i 2007 da vi var på en tre dages tur fra Skive til Struer havde en enkelt overnatning i Fur jolleklub.
Mathies er en gæv ældre mand (+ 70). Han er på vandet hver dag og kender farvandet omkring Fur som sin egen bukselomme.
Vi fik et par gode råd med på vejen og så smuttede Mathies igen tilbage til Jolleklubben, og vi fik gjort os færdige til at komme afsted.
Vi valgte at ro ”med uret” rundt om øen, hvilket så betød at vi havde medvind hele vejen op af langs vestsiden af øen og læ hele vejen langs klinterne på nordsiden af øen og så håbede vi at vinden havde lagt sig på det sidste stykke tilbage fra Færker vig og ind mod byen.

KnudeKlinterne på nordsiden af Fur er helt fantastiske at se fra en kajak. De rejser sig stejlt op fra vandet og stråler i flotte farver.
De er oprindelig formet af en fremrykkende gletchertunge fra sidste istid – de mørke eller sorte striber i moleret er askelag fra vulkanske udbrud.
Der er ca. 200 askelag som populært kaldes “Nordatlantens fødselsattest”, idet de stammer fra vulkanske udbrud fra området ved og nord for Island, hvorved åbningen af Nordatlanten mellem Grønland og Norge opstod. For hvert udbrud er der opstået et nyt lag.
Vejrliget på disse kanter er temmelig hård ved Klinterne og man siger at der hvert år forvinder ca. en halv meter af Furs nordside.
Vi valgte at holde frokostpause ved klinterne.. Det skulle vise sig at vi ikke var de eneste der havde fået den geniale ide at kigge på herlighederne den dag.. En sand folkevandring fandt sted, op og ned langs kysten, og alle gik med blikket stift rettet ned i jorden.. Mon de har tabt noget ??
Fossiler.. alle kiggede efter fossiler.. Vi spiste vores frokost imens vi iagttog fodtuesserne og fortrak herefter stille og roligt tilbage til vores kajakker og ud på vandet igen..
Vi fortsatte videre mod øst til tangen ved ved Færker vig hvor eftermiddagskaffen blev indtaget.
Vejret var nu blevet rigtig godt, blå himmel og vinden var løjet af, situationen var nu afpasset til metrologernes forudsigelser.. perfekt kajakvejr.

Vi krydsede over Færker vig og luskede stille og rolig langs sydkysten og sommerhusområderne tilbage imod færgebyen og gik i land ved Jolleklubben..

Lidt hygge på havnen og så det sidste kryds over til Branden og Sleipnerfærgen hvor vi tidligere på dagen var startet fra..

Turen rundt om Fur er fantastisk flot, især det at komme tæt på klinterne er hele turen hver ..
En oplagt dagstur.. GPS´en sagde ca. 25 km da vi var kommet hele vejen rundt..
Der kan meget nemt være temmelig hårdt vejr på nordsiden af øen, så tjek vejrudsigten grundigt inden afgang.

Vi skal til Fur igen !!!

Se flere billeder fra turen her.

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Ture 2011. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s