Hirsholmene t/r

Alle de nordjyske kajakklubber er gået sammen i et samarbejde som kaldes “HavkajakNord” hvis opgaver er at skabe netværk på tværs af klubberne og lørdag den 7 juli var det Frederikshavns kajakklubs tur til at vise sit rofarvand for de andre klubbers medlemmer.
Frederikshavn kajakklub holder til i Rønner havn som ligger lidt nord for Fredrikshavn og lige ved siden af “Palmestranden
Inden for rækkevidde ligger den lille gruppe småøer, Hirsholmene, som var dagens udflugtsmål.
Vejret var i top.. ikke megen vind og ca. 30 kajakroere havde  valgt at bruge dagen til dette arrangement.
Det skal lige indskydes at der i samme week-end var Skagen visefestival, så deltager antallet på turen, må siges at være i top.
Kirsten og jeg har i flere drømt om at besøge Hirsholmene, men det er aldrig blevet til noget. Der er et kryds ud til Hirsholmene på ca. 5 km og man skal være temmelig sikker på vejrudsigten inden man begiver sig ud i det, og vi har aldrig været heldige at ramme dagen hvor vi følte os trygge nok til at tage krydset, men lige netop denne dag var alt som det skulle være.

Vi forlod Rønner havn kl. 1000 og kursen blev først sat imod den lille ø, Deget og efterfølgende Kølpen hvor der blev samlet op inden det sidste kryds mod fyret på Hirsholmene.

Efter den veloverståede overfart, blev den medbragte madpakke indtaget i informationshuset, hvorefter vi havde 1 1/2 time til at udforske “Mågeøen”

Hirsholmene er i dag totalt fredet og er en vigtig ynglelokalitet for vandfugle. Der findes hættemåge, sølvmåge, splitterne, sildemåge, stormmåge, svartbag samt tejst. På selve øen Hirsholm ruger 500-600 par tejster, hvilket er over halvdelen af landets ynglebestand. Tejsten kaldes i øvrigt Kattegats sorte fugl.
For ca. 200 år siden var der 40 lodder på øen – dvs. 40 huse og det fremgår af andre papirer, at der dengang var omkring 200 faste beboere og at de levede af fiskeri. Nu er der mindre end 20 huse, og en enkelt fastboende, nemlig fyrmesteren.

På hjemturen tog vi det direkte kryds imod Rønner havn, (5 km) og vi var på fastlandet igen, henunder aften, tidsnok til lige at vi kunne nå at slå et smut forbi Skagen og snuse til festivalstemningen.

Reklamer

Om Henrik Juul Rasmussen

Stationsvej 12, Biersted 9440 Aabybro
Dette indlæg blev udgivet i Ture 2012. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s