Hvorfor lære grønlænderrul ?

Eskimoerne har igennem tusindvis af år vidst at hvis man vælter og falder ud af sin kajak, i det kolde vand, er mulighederne for at overleve meget små. Hvis man så endelig skulle være heldig og have kræfter til at komme op i kajakken igen, vil man være så kold at man ikke er i stand til at håndtere sin kajak ordentligt og chancen for at vælte i vandet igen er derfor meget stor. På den baggrund har eskimoerne op igennem historien udviklet tekniker til at vende kajakken uden at skulle forlade den.
Grønlændervendingen er ikke bare et smart trick, det er et seriøst  værktøj, beregnet til at overleve med.

Vandtemperaturen om vinteren, ved grønlands kyster, sammenlignet med de danske kyster er stort den samme så derfor kan man sige at sikkerhedsrisikoen ved en ufrivillig “wet exit” er den samme.
Som absolut minimum skal en havkajakroer kunne mestre en makkerredning, og hvis det er den højeste kompence man har, så bør man efter min mening holde sig til, kun at ro om sommeren, i roligt vejr, kystnært og altid med en makker.
Har man udover makkerredningen også en stabil og gennemtrænet selvredning på repertoiret, kan man udvide sine aktiviteter betydeligt, også med vinterroning.
Udvalget af tørdragter til havkajakbrug er efterhånden ret stort og en god tørdragt er efterhånden til at betale for penge.
Al vinterroning bør altid foregå med tørdragt, men selvom udstyret er i orden bør man altid ro kystnært om vinteren.

Med eller uden tørdragt, så vil overlevelses chancerne ALTID være betydeligt større hvis man kan lave et rul og dermed undgå at forlade sin kajak.

I havkajakkredse, landet over, er der efterhånden kommet mere og mere fokus på teknik og rul og der er i mange klubber lavet faste aftaler med den lokale svømmehal hvor man i vinterhalvåret kan træne eller vedligeholde sine rullefærdigheder.
I vores klub træner vi 2 timer hver søndag, vinteren igennem, og det betyder at vi om foråret ikke skal starte forfra med rulletræningen.

Et stabilt rul er en vigtig del af din sikkerhed !

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Ture 2012. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s