Grønland – Part 5

26-27-28 og 29 august

26/8 – Igaliku
Overliggerdagen i Igaliku blev af nogen brugt til at fiske i, (igen uden det helt store held) og de tilbageværende, os selv inclusive, tog en “slapper” i Nordboernes gamle højborg.

DCIM100GOPROSom tidligere fortalt gik vi ad kongevejen fra Itilleq for at komme over til Igaliku.
Vejen blev anlagt i 1952 da Frederik den 9 besøgte Igaliku og dermed navnet “Kongevejen”
og den går jævnt opad fra landingstedet og ender i et lille pas med en overdådig udsigt ud over Igalikus´s grønne marker og de små stenhuse, som er bygget af resterne fra nordboernes ruiner.

Da Nordboerne i slutningen af 900 tallet, med Erik den Røde i spidsen, kom til Sydgrønland var det Erik´s gode ven Einar som bosatte sig i Igaliku.
Hans gård fik navnet Gardar (som betyder gård) og stedet udviklede sig til et af de mest betydningsfulde gennem hele nordbotiden.
Gardar blev nordboernes tingsted hvor love og stridigheder blev afgjort og senere, i 1100 hundrede tallet, blev den første biskop i Grønland udnævnt og bosatte sig i Gardar, som så blev grønlands bispesæde i resten af nordbotiden.
I dag bor der ca. 30 indbyggere som lever af fårehold og turister.

DCIM100GOPRO
Udsigt over Igaliku..

På bygdehotellet (som også er ejet af “Blue ice”) havde vi et par gode dage hvor vi nød den storslåede natur, nordboernes fortidsminder og den flotte udsigt til det 1752 meter høje Burfjeld som stolt knejser bagved byen.

27/8 Itilleq – Narsarsuaq
Ekspeditionens sidste kajaketape..
Tidlig morgen var det tid til afgang, al vores grej blev transporteret i bil, via “Kongevejen”, til Itilleq, hvor “Blue Ice” havde læsset vores kajakker af.
Vi selv, måtte gå… men en flot gåtur..

Vi var i kajakkerne midt formiddag og startede turen frem mod Narsarsuaq, hvor vi, for et par uger siden, ankom med flyveren.
DCIM100GOPRO

Der gøres klar til afgang, på urens sidste etape til Narsarsuaq..

Vejret var ok, ikke prangende men ok – Turen langs de høje bjerge ind mod bugten hvor Erik Den Røde i år 982 valgte at slå sig ned, var spændende og på hele turen kunne man ikke lade være at tænke på at Erik den Røde havde samme oplevelse da han for over 1000 år siden kom sejlende af sammer rute ind igennem denne fjord.
isbjerg

Jeg var, på turens sidste etape, igen kommet i en kajak bygget til mandfolk, en Prijon Kodiak, som fuldt lastet, ikke er en af de mindste og letteste kajakker.
Da vi nærmede os turens endestation, kom jeg i tanke om at jeg hjemmefra havde lovet mig selv at, jeg ikke ville tage hjem fra Grønland uden at have lavet en grønlændervending i grønlandsk farvand, og da tiden efterhånden begyndte at rinde ud, besluttede jeg mig for at lave rullet i havnebassinet i Narsasuaq…
rul1
Mission compleded 🙂

De næste par dage, inden hjemrejsen, tilbragte vi i Narsasuaq hvor vi var indkvarteret på vandrehjemmet (sammen med en horde Spaniak´ere)
(Dagens distance 21 km)

28/8 – Brattahlid
Kirsten var efterhånden ved at være frisk igen, men nu havde jeg desværre overtaget bacillerne, så de sidste par dage blev kørt hjem, på restlagret af vores panodilbeholdning.
Da vi i 14 dage havde bevæget os “I nordboernes fodspor” ville en naturlig afslutning på ferien være et besøg i Brattahlid, stedet hvor “Erik den Røde” i sin tid slog sig ned.

Erik den Røde landede som sagt på Grønland i år 982, efter først at have været fredløs i Norge, og sidenhen fredløs på Island.
Det lykkedes ham dog i år 985 at få 25 skibe fra Island, fyldt med mennesker og dyr, til at følge ham til det frodige sydgrønland – kun 14 skibe af de 25 skibe nåede frem og de ovelevende blev så grundstammen til Nordbokulturen som bestod helt frem til 1500 tallet, hvor den pludselig forsvandt.

leifVi fik “Blue Ice til at sejle os over fjorden til Brattashlid, hvor vi tilbragte en dejlig dag i nordbohistoriens centrum. Man har i klipperne, over byen, rejst en statue af “Leif den Lykkelige” (Erik´s søn) som omkring år 1000 opdagede “Vinlandet” mod vest, det nuværende Canada.
I dag er Brattashlid en lille velfungerende bygd, “Qassiarsuk” med ca. 40 indbyggere som bl.a. lever af fårehold.

Dagen og hele fereien blev afsluttet med en festmiddag på Hotel Narsarsuaq  hvor vi fik den helt store grønlandske fiskebuffet
Kirsten spiser IKKE fisk, så det blev, for hende, dagens helt store udfordring.

29/8 – Hjemrejsedag
Et fantastisk eventyr var slut og flyveren hjem til Danmark skulle nu bare overstås..

En uforglemmelig ferie sammen med en flok dejlige mennesker, som alle deler glæden ved friluftslivets glæder.
For vores vedkommende var turen på mange måder grænseoverskridende..
Vi har aldrig før været på Grønland og har aldrig levet så primitivt i naturen, i så mange dage i træk – væk fra alting: sofa, tv, toilet, mobiltelefon, e-mails, o.s.v.
Ikke at vide om det er søndag eller torsdag, hvad klokken er, eller hvad der skal ske i morgen.. men det var en fantastisk oplevelse ! – Kort fortalt – Ren terapi for sjælen !

Hermed vil Kirsten og jeg gerne sige tak til alle vores skønne rejsefæller, for dejligt, ligefremt og underholdende selskab, og sevfølgelig en ekstra tak til John og Henrik D. som sammen med os, udgjorde “Hold 1”
Og til sidst en ekstra stor tak til vore to sublime turledere Michael Schuh og Morten Nielson for den kæmpe store oplevelse i lagde til rette for os. 🙂
hold

Skulle i finde på at udtænke et lignende projekt en anden gang – så slå lige på tråden 🙂

Se flere billeder fra ekspedtionen her

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Kajak i Grønland, Ture 2013. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s