Tregde, Norge med Havkajaknord

I pinsen 2014 var jeg sammen med Hans, en klubkammerat fra GRK,  i Lillesand og besøge den lokale ”Paddleklub” som vi efterfølgende er gået hen og blevet en slags venskabsklub med. Turen blev en stor succes og lysten til at opleve mere af Norges skærgård blev derfor skærpet.

I HavkajakNord regi har der i de seneste år, på initiativ fra bl.a. Skagen Havkajakklub, været arrangeret en årlig  efterårstur til Tregde Feriecenter som ligger ca. 40 km vest for Kristiansand. I år blev Kirsten og jeg så overtalt til at tage med på turen, hvilket i sagens natur ikke krævede ret meget overtalelse.

1003TregdeMorgenudsigten fra hytte 34

1042Tregde Tregde feriecenter, ret forude

Primusmotor og turarrangør var Michael Thaarup fra Skagen Havkajakklub, som altid er garant for en gennemarbejdet turplan. Der var 10 tilmeldinger til turen, 4 Skagboer, 2 Strandbyfolk, 1 fra Mariager, en fra Tversted og så Kirsten og jeg fra Gjøl (som også er lidt fra Skagen ;o)
En geografisk, repræsentativt udpluk fra nordjyske havkajaklubber.

Turen har tradition for at blive afviklet i uge 38, af den simple grund at alle de norske lystsejlere, på det tidspunkt, er ved at have pakket sammen og så er skærgården lidt mere fredelig at begive sig rundt i, og også fordi vejret (efter sigende) altid er godt i Tregde i denne uge.

tregde-oversigt Det smukke område imellem Mandal og Kristiansand

Desværre måtte vores turleder  Michael, melde afbud i sidste øjeblik og paradoksalt nok, fik jeg samtidigt ”lidt” helbredsmæssige udfordringer på den sidste dag inden afrejsen, som fik lidt uforudsete konsekvenser for min deltagelse. Turlederarmbåndet blev overdraget til Jan fra HTN, som i overlegen stil førte os alle sikkert rundt i skærgården omkring Skjernøya og Trysse fjord.

Normalt når Kirsten og jeg har været på tur, har vi som regel altid overnattet primitivt langs med ruten, men på denne udflugt var der valgt luksusindkvartering.
Der var lejet to store hytter i Tregde Feriecenter, med al den luksus som man kan ønske og en udsigt ud over skærgården som man kun kan drømme om.

1024Tregde Festmiddag i Hytte 34, og der var stil over det..

Det dejlige ved den sydlige del af norske skærgård er at det er utrolig nemt at komme dertil, især når man er bosat i nordjylland.
Færgene fra Hirtshals sejler til Kristiansand, Fjordline som benytter de gamle færger fra Molslinien, kan tage turen på 2 timer og 15 minutter og hvor imod Color Line skal bruge en time mere. Priserne kan varierer, men er overkommelige.

 Vi tog Color Line torsdag aften og havde ca. 40 km kørsel fra færgelejet i Kristianssand til Tregde feriecenter, hvor vi ankom lidt efter midnat.
Ankomsten blev fejret med et par Gin & Tonic´s som man åbenbart ikke kan få for meget af på denne type udflugter ;o)

Den lidt sene ankomst afstedkom at fredagens kajaktur først blev skudt i gang godt op af formiddagen og fordi det blæste en del var der enighed om at køre til Lastad og herfra udforske Trysse fjorden som gav læ for blæsten. Denne fjord er, som alle norske fjorde er, meget smuk at bevæge sig rundt på og vi udforskede området i et dejligt roligt tempo som gav os alle mulighed for udforske hver en krog kysten.

1029Tregde Zig zag imellem de små øer

Lørdagens tur blev besluttet skulle gå igennem den lokale skærgård og rundt om Skjernøya. Vejrudsigterne blev grundigt studeret idet der var en plan om at besøge Ryvingen fyr som ligger syd for Skjernøya og ”ytan skærs”
DMI og yr.no sagde 4- 5 m/sek det meste af dagen og storm.no bebudede op til 10 m/sek op ad formiddagen, så af sikkerhedsmæssige årsager blev gruppen enige om at droppe turen til Ryvingen og så vidt muligt blive ”innom skærs” – Der var ingen grund til tage unødvendige chancer.
Senere på dagen fik storm.no nok mest ret, idet det begyndte at blæse en del op.
Vi havde en fantastisk smuk tur rundt om øen hvor vi spiste den medbragte madpakke i den lille idylliske bugt ved Farestad.

1033Tregde Pause på Skjernøya

1036TregdeRyvinge fyr i baggrunden

Søndag morgen vågnede vi op til en sensommerdag af dimensioner, ingen vind og høj solskin.. men mine ”batterier” var desværre brugt op, så Kirsten og jeg blev på land og udforskede i stedet nærområdet imens resten af gruppen tog en sidste tur omkring de små øer, inden vi skulle pakke sammen og fange færgen tilbage til Hirtshals igen.

Tak til alle, for en dejlig tur  og især tak til Michael for det fantastiske stykke forarbejde som han havde lagt for dagen, uden selv at kunne nyde frugten af det..

 

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Kajak i Norge, Ture 2015. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s