Alting har sin tid…

Op igennem 90´erne var jeg bidt af en gal racercykel og udlevede min sport igennem Turklubben Biersted, som i dag hedder Biersted Cykelmotion, og jeg i havde 10-12 rigtige gode år i klubben og sad i flere år i bestyrelsen.
At køre cykle på motionsplan er en dejlig måde at røre sig på, man kan køre sammen i en gruppe og have fællesskabet som motivation, eller man kan starte ud på sin cykel, helt for sig selv og nyde naturen og den friske luft, i lige netop det tempo som passer en selv, og som nogen gange udviklede sig til at blive ren terapi for sjælen.

Efter mange år i sadlen var jeg nok kommet til den erkendelse at det at køre motionscykelløb ikke motiverende mig mere, jeg havde prøvet det meste, havde kørt Nordjylland rundt et utal af gange, Himmerland Rundt, Vættern Rundt, Skagen-Kruså og Limfjorden Rundt og mange andre lange og sjove løb, men motivationen var efterhånden væk, så i 2004, og i en rolig og eftertænksom stund, blev fruen og jeg enige om at vi skulle forsøge at finde en fritidsinteresse som vi kunne deles om, og det ledte os forbi Gjøl Roklub hvor vi i foråret 2004 gennemførte klubbens kajakbegynderkursus.

Gjøl Roklub var i de første år i nuller’ne  i knæ, Inriggerroerne svigtede og medlemstallet var på et tidspunkt helt nede på 19 betalende medlemmer, derfor søgte bestyrelsen nye tiltag og i den forbindelse blev et par af klubbens kajakroere i 2003 sendt til Aalborg Kajakklub som hjalp klubben i gang med at få dem uddannet til kajakinstruktører.

Aalborg Kajakklub havde, og har stadig, massivt fokus på tur/kapkajak og har ikke den store forståelse for havkajaksporten som tilbage på den tid var i sin spæde opstart Danmark.  
GRK´s to instruktører kom derfor hjem til Gjøl med et ”kajakkursus” som var meget turkajak inspirereret, men alligevel blev vi straks grebet af sporten og blev nærmest fast inventar i klubben fra dag et.

Vores første Ryåtur i 2004 – Klubbens eneste to fuldblods Havkajakker, Knægten og Tøsen

Den første sæson gik fantastisk hurtigt med mange fede naturoplevelser og til generalforsamlingen i 2005 blev jeg af den daværende formand opfordret til at stille op til bestyrelsen for at få mere gang i klubbens kajakafdeling, og som sagt, så gjort og siden da, med den fine title ”Kajakchef”.

Klubtur til Thisted Roklub i 2008 – baglæns og forlænsroere på tur 🙂

En af årsagerne til at jeg blev fuldstændig bidt af kajaksporten, tror jeg falder sammen med de oplevelser jeg havde på min racercykel når jeg tog de ture, hvor vejr, vind, natur, humør smelter sammen og bliver til en lise for sjælen. At sidde i sin kajak, ude midt på fjorden og nyde stilheden, naturen og humøret smelte sammen til en stor beroligende cocktail er fantastisk, og det er den følelse jeg siden har jagtet og elsket at formidle videre til klubbens nye havkajakroere.

Solnedgang i Limfjorden – Ren terapi for sjælen

En af mine første observationer som nystartet kajakroer på Gjøl, var at blæsten som bekendt, meget tit, blæser frisk over Limfjordens vande, og ud af de 7-8 brugbare kajakker klubben rådede over dengang, var der kun 3 funktionsdygtige havkajakker – 1 badekar (Oasis) og 2 Prijoner med ror (Knægten og Tøsen) og en håndfuld mere eller mindre brugbare turkajakker. Så der skulle hurtigt tænkes nyindkøb ind i billedet men bestyrelsen var heldigvis meget forstående, idet man jo sagtens kunne se hvor der skulle sættes ind, for at klubben skulle overleve.

Vi havde i starten et opbevaringsproblem, kajakkerne flød rundt om på gulvet i bådehallen og i vinteren 2007 fik vi bygget os en fin kajakreol med glideskinnesystem med plads til 24 kajakker (inspireret af Silkeborg kajakklub), og i vores naive tro mente vi at nu var på forkant mange år ud i fremtiden – Det skulle dog hurtigt vise sig at vi tog grundigt fejl – I dag har klubben hyldeplads til over 50 kajakker.
Strategien vedr. klubkajakker har siden været at indkøbe 1 til 2 nye kajakker hvert år, således at der altid findes 24 funktionsdygtige klubkajakker af forskellige typer og størrelser i reolen.

I sommeren 2007 blev jeg uddannet havkajakinstruktør i DKF, mest fordi vi at vi efterhånden stod for frironingen af nye folk og desuden var vi efterhånden blevet de bærende kræfter når der slås ture op i kajakafdelingen.  Vi havde i flere år god succes med at slå madpakketure op hver lørdag formiddag.

Vores “Knirke” på tur til Havkajakroernes sommertræf – Helnæs 2010

I 2009, 14 dage før årets begynderkursus løb af stablen, stod jeg pludselig alene med ansvaret for årets begynderkursus, men med på dette års kursus var der heldigvis tre nye folk som hurtigt viste sig både at ville og at kunne hoppe ind som instruktørkræfter. Da vi året forinden havde brudt med DKF og valgt DGI vejen, fik vi hurtigt  uddannet i alt 6 Klubinstruktører i DGI´ regi, som fundament til at køre kajakafdelingen videre. – I dag har vi 10 havkajakinstruktører tilknyttet klubben.

Niels øver selvredninger på Klubinstruktørkurset i 2010
I 2012 udvidede vi bådehallen og fik installeret nye moderne badefaciliteter i klubhuset.
Der blev lagt mange tusind timers friviligt arbejde i projektet.
Åbent hus og Masserul ifm. klubbens 25 års jubilæum i 2014
Svømmelaktiviteter, vinteren 2015

I 2008 var Fruen og jeg gæster på vores første sommertræf hos Havkajakroerne, som foregik i Doverodde og vi blev i den grad begge to, grebet af stemningen og denne unikke måde at møde ligestillede havkajak entuiaster på. Igennem tiden har vi været afsted på 8 sommertræf fordelt over det meste af landet og langsom opstod ideen til, om ikke også at GRK skulle lægge havn til et havkajaktræf, og sammen med Fruen, Flemming Eriksen og DGI fik vi sammen skabt DGI Havkajak Festival på Gjøl som siden 2015, med stor succes, har været en tilbagevendende begivenhed på Gjøl Havn.

Havkajak Festival 2016 – En succes som i år kører på 5. år

Kirsten og jeg har for længst besluttet at vi senest i 2020 flytter til Skagen for at nyde tilværelsen på toppen, så inden dette års generalforsamling havde jeg endeligt besluttet mig for, at min tid i bestyrelsen nu skulle have en ende og vi kan nu med glæde og stolthed, se tilbage på 15 spændende år i klubben hvor vi har levet og åndet for at få GRK på landkortet og for at få ting til ske.

Igennem vores fælles passion har vi mødt rigtig mange ligesindede og spændende kajakfolk, både på Gjøl havn, men også alle mulige steder rundt omkring i landet, og i udlandet for den sags skyld, og vi glæder os til, når arbejdslivet slutter, at komme rundt med  kajakkerne på taget og vores lille ”sheelter” på anhængertrækket at besøge alle jer som har inviteret os til at prøve jeres lokale rofarvand.

Der er mange fede kajakture i kikkerten! – Det bliver SÅ godt og vi glæder os 🙂


Om Henrik Juul Rasmussen

Stationsvej 12, Biersted 9440 Aabybro
Dette indlæg blev udgivet i Ture 2019. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s