Grønland – Part 2

17-18-19 august

Efter den lidt for tidlige landgangen den første dag på vores første lejrplads, tog vi hul på det der skulle blive de næste mange dages gentagne rutiner..

rutekort-lilleFørst skulle kajakkerne slæbes lang op ad klipperne, langt væk fra kysten, herefter skulle de tømmes, der skulle sættes telt op, der skulle lokaliseres og hentes vand og aftensmaden skulle tilberedes på trangia.

Hjemmefra var vi blevet opdelt i 3 madhold, med 4 mand på hvert hold og de 2 turledere på deres eget lille madhold.

Kirsten og jeg var kommet på hold 1, sammen med Henrik D. fra Aarhus, en mand i sin bedste alder 😉 og John (Hyggemeyer), en superfrisk pensionist fra hovedstaden. (Iøvrigt den eneste københavner som var med på turen)
hold1John og Henrik D. havde fra starten, uden at kende hinanden i forvejen, indvilget i at deles om et to mandstelt på hele turen  –  RESPEKT !!
John´s forbrændingsevne (læs appetit) var en tak bedre, end de øvrige deltagere på hold 1, hvilket han ind imellem også måtte høre lidt for, men han bidrog dog effektivt med at få vores madrationer til hurtigere at fyldte mindre og mindre i kajakkerne, hvilket passede os alle sammen vældigt godt.

De enkelte hold fik tildelt en hel ration mad til hele turen, som skulle fordeles og pakkes i alle holddeltagernes kajakker.

Morgenmad:
Havregryn, muesli, rosiner og tørmælk, nødder, nescafe, sukker
Frokost:
Nudler nudler og atter nudler, tun, makrel, leverpostej, figenpålæg, tortillas (pandekagebrød)
Aftensmad:
Tørkost i flere varianter, spaghetti, kartoffelmospulver, grød (abricos eller æble)

Vi fik meget tidligt på turen, mistanke om at “Turleder Morten”, som havde stået for provianteringen, havde begået en regnefejl under planlægningsfasen – vi kunne nemt have fortsat turen en uge mere, så meget mad havde han forsynet os med ;o)

Efter at have spist aftensmad gik der som regel ikke lang tid inden soveposerne begyndte at kalde.
Kirsten og jeg fik hurtigt ry for at gå meget tidligt til køjs, men der var en god grund til det. – Om dagen, når solen var fremme, var der varmt og rart, men så snart solen forsvandt fra himlen, blev der rigtig råt og koldt og varmen fandt genfandt man i sin sovepose.
(Det skal lige nævnes at temperaturen den ene af de to første nætter var sneget sig under frysepunktet)

ørn
Som nævnt tidligere blev vi, p.g.a. vejret nødt til at tilbringe to nætter på første lejrplads og overliggerdagen blev af nogen udnyttet til at tage på fisketur (dog uden større held) og vi selv, tog på en umanerlig flot vandretur i fjeldet, hvor vi bl.a. så havørne, innuitgrave og fandt flere rensdyrgevir.

vandløbPå tredje dagen havde vinden lagt sig og det var tid til at krydse Bredefjord på vores vej ind imod indlandsisen.

Krydset over fjorden er ca. 3-4 km men vejret på disse breddegrader kan jo, som vi allerede havde observeret det, skifte fra minut til minut, men opklaringen havde virkelig taget fat og vi krydsede i fjorden på fladt vand og høj solskin, som iøvrigt varede ved de næste dage.
isbjergeEfter frokostpausen, på en lille idylisk ø i fjorden, hvor vi indtog den daglige dosis nudler 😦    –  blev resten af dagens etape afviklet i adstadigt tempo.. man skal nyde det og der skal være tid til at fiske…

DCIM100GOPROJa – og nu da jeg alligevel havde opfundet og medbragt min “mini fiskestang” så skulle den sandelig også bruges.
Jeg fik, med kyndig vejledning, fra flere friluftsrådgivere (som vi havde mange med af på turen 😉 rigget fiskestangen til og trak herefter spinneren efter kajakken de næste 8-10 km, ind igennem fjorden – men uden held.
Til gengæld kunne jeg stille og roligt sidde og iagttage havørne som cirklede op langs fjeldsiderne og nysgerrige sæler som på afstand fulgte vores ekspedition..
Inderst håbede jeg nok også på ikke at fange noget, for som Kirsten siger “Du vil ikke ane hvad du skulle gøre hvis du pludselig får bid” – Tror hun har ret…

DCIM100GOPROJeg kan ikke forstå at jeg får vand i min kajak ???  – Den må være utæt !?!?
citat: Morten ;o)

Vi nåede “Lejr 2” sidst på eftermiddagen, efter 25 billedskønne kilometer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ikke så ringe endda…

Lejrrutinerne blev iværksat og vi sluttede dagen af med et lille frisk bad i meget koldt vand fra et vandløb i fjeldet.

Vi havde, hjemmefra fået informationer om, at der stort set skulle være myggefrit på denne tid af året – Men ingen havde havde nævnt “Knotten” som en trussel.

myggenetKnotten eller kvægmyggen som den også kaldes er et ekstremt irriterende insekt som er ganske ligeglad med myggebalsam og lignende kemikalier, og netop her i “Lejr 2” blev vi for alvor introduceret for dyret.

Det tog lidt for lang tid at finde myggenettet m.m. frem, med det resultat at flere os blev bidt, godt og grundigt, i ansigtet, nakken og på håndryggen 😦
Efter min mening, et aldeles mere irriterende insekt end myggen !

Tidligt i seng, og efter en god nats søvn var vi klar til afgang igen kl. 9 næste morgen…

Fortsættes…

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Kajak i Grønland, Ture 2013. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s