Sælerne ved Rønholm

Det er ingen hemmelighed at mange af sommerens bedste dagture har været dem til “sæløen” Rønholm som man i  klart vejr kan se med det blotte øje fra Gjøl havn.
Den lille ø i Nibe Bredningen, ligger små 7 km sydvest for Gjøl. De seneste år er sælbestanden støt vokset og kloge hoveder påstår at der i Nibebredning lever omring 100 spættede sæler.
Der er færdselsforbud i perioden 1. april til 15. juli. på holmene- Startøtterne, Klosterholm, Vår Holm, Kyø Holm og Rønholm, uden for dette tidsrum kan man forsigtigt gå i land og udforske øen.
Hvis man endelig skal gå i land på øen, hvilket jeg  personligt ikke syntes man skal, er det er bedst at gøre det fra vestsiden således at man ikke stresser sælerne unødigt, de holder nemlig til på sandtangen på den sydøstlige del af øen, nærmest sejlrenden.

Den spættede sæl kan blive helt op til 36 år og får unger i juni måned, typisk en unge. Hunner vejer typisk op 67 kg, og hannerne op til 75 kg.
De er ekstremt tilpasset et livet i vand, de kan ikke, som f.eks. søløver, bruge lufferne på land, men må “mave” sig langsomt frem og derfor holder de sig tæt på vandet og man ser den sjældent mere end et par meter fra vandkanten.
I vandet er de meget hurtige, kan svømme op op til 35 km/t, dykke til noget over 100 m og holde vejret i 20-30 minutter.
De lever i flokke uden hakkeorden eller en egentlig social struktur og på Rønholm ser man typisk imellem 25 til 50 sæler på land når man lægger sin vej forbi hen over sommeren.
Bestanden af sæler i Nibe Bredning er de senere år vokset betragteligt, nogle siger fra 25 til 100 sæler på kun tre år, det er vi jo mange som er glade for, undtagen fritidsfiskerne som må slås med sælerne om Limfjordens fiskebestand.

En ting jeg syntes er tankevækkende er at man siger at en sæls daglige fødeindtag er ca. 4 kg som består af de fisk og krebsdyr som nu engang er tilgængelige i fjorden – det vil sige at de knap hundrede sæler i Nibe bredning spiser ca. 400 kg føde om dagen som så, ialt bliver til 146 tons om året..
Hmm..  syntes at have hørt kritiske røster om at der ikke er findes meget liv i Limfjorden ?
Sælerne har i løbet af sommeren aldrig skuffet med deres tilstedeværelse, der har altid ligget en flok på øen de gange jeg har været forbi, undtagen en enkelt gang. Der var øen tom, og imens jeg sad i kajakken og nød en kop kaffe puffede der pludselig 25-30 hoveder op af vandet rundt om kajakken og de fulgte ivrigt med i min kaffepause.

Om Henrik Juul Rasmussen

Skarpæsvej 21 9990 Skagen
Dette indlæg blev udgivet i Ture 2012. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s